villanymotor

A villanymotor alkalmazása a járműiparban

A villanymotor rendkívül hasznos találmány, aminek a története visszanyúlik a 19. századig, amikor is az elektromos energia mechanikus energiává való átalakításával kísérletezett Michael Faraday, akit az egyik legkiemelkedőbb angol tudósként tartanak számon. Ezután Jedlik Ányos magyar feltaláló volt az, aki 1825-ben elkészítette az első villanymotort. A találmányát ma már számos formában alkalmazzák és használják a mindennapi élet számos területén.

Az egyenáramú villanymotor felhasználását tekintve a járműiparban is különösen fontos szerepet tölt be például a gépjárművek extra felszerelésének működtetésében. Ilyenek lehetnek az ablakemelő szerkezetek és rádióantennák mozgatása, ami roppant egyszerű módszerrel megoldható a polaritás cseréjével, így a forgásirányt a kedvünk szerint vezérelhetjük. Emellett a villanymotor alkalmazható az ablaktörlők mozgatására, vízszivattyú működtetésére, de indítómotorként is. Mivel az erre használt soros motor indítónyomatéka különösen nagy, belsőégésű motorok hajtására is eredményesen alkalmazható.

Azt is fontos tudni, hogy az egyenáramú villanymotorok szerkezete egyaránt alkalmas a mechanikai energiát elektromos energiává alakítani, mint fordítva. A gépjárművek villamos energia termelése eleinte még egyenáramú generátorral, azaz dinamó révén működött, napjainkban azonban olyan háromfázisú generátorral oldják meg ezt már, amelynek a feszültségét egyenirányítják.

No Comments

Post a Comment