Háziállatok fürdetése – sampon fajták kutyáknak

Nekem komoly nehézségeket okozott annak idején, amikor volt kutyám, hogy mivel, hogyan, és hányszor fürdessem, amikor erre sor került. Drazsé egy kistestű fehér kutya volt, egy Bolognese. Egy tipikus olasz törpe nagy öntudattal, és meglehetősen független szellemmel.
A családdal hosszasan bajlódtunk a nevelésével, hiszen mi tapasztalatlanok voltunk, ő meg önfejű, falkavezér típus, ami sosem jó párosítás. Végső soron, mivel én voltam a gazda, én fürdettem az ebet, én nyírtam a szőrét, én szárítottam, én fésülgettem, és én szenvedtem az ezzel járó feladatokkal időről-időre.
Azon felül mondjuk, hogy egy hosszú, fehér szőrű kutya esetében eleve nehéz a tisztán tartás: hiszen azonnal látjuk, hogy koszos az eb, illetve könnyen beletapad bármi piszok a hosszú selymes bundába, az is fokozta a problémát, hogy mint később megtudtam, a fehér szőrű állatok bőre jóval érzékenyebb, mint társaiké. Sajnos én nem figyeltem olyan komolyan oda erre az elején, pedig utólag úgy vélem, hogy számos bőrprobléma kiszűrhető lett volna, ha hamarabb hallok erről, vagy ha a fürdetés nem lett volna egy szükséges rossz a kutya ellenséges viselkedése és a számos nehézség miatt.
Végső soron azt hiszem, hogy az állatfelszerelés boltban kapható kutyasamponok használata egy olyan kötelező, mely minden állattartónak ténylegesen kötelezőnek kellene venni. Az állatoknak nem felel meg az, ami nekünk embereknek, nem szabad őket különféle olyan samponokkal fürdetni, mely nekünk bevált – bár én olyan samponokkal fürdettem, mely kifejezetten kíméletes volt, de mégsem kutyáknak készült.
A kutyasampon kínálat már olyan nagy, hogy jóformán az emberi tisztálkodó szerekkel vetekszik az áruk: ha érzékeny bőrű kutyánk van, érdemes ezeket használni. Bár nem garantált, hogy így minden kellemetlenség elkerülhető. Az én kutyámnak öregségére különféle bőrproblémái lettek, bár ez az orvos szerint a fajtánál gyakran előfordul, tehát nem amiatt alakultak ki, mert rosszul lett gondozva. Viszont az eszembe jutott, hogy talán épp emiatt is oda kellett volna figyelni, hogy nehogy bármi irritálja a bőrét.
Elvileg a Bolognese esetében elterjedt bőrbetegségek közé tartoznak a pattanás jellegű pontok, melyek nagyjából olyanok, mint az emberek esetében a miteszerek: apró fekete pöttyök, melyeket ki lehet nyomni, ez az elhalt hámsejtek következtében keletkeznek, én azért aggódtam a kutyámért, mert olyan nagy pöttyök keletkeztek rajta, melyeket már túlzottan nagynak is találtam, illetve a későbbiekben ezeknek nagyobb verziói amolyan kelésként jelentek meg az állaton, először csak egy rózsaszín dudor volt, mely kifakadt egy idő után. Ezt követően jelentek meg a szemölcsök, melyből az egyik bőrdaganattá alakult. Ekkor már rendszeresen jártam vele orvoshoz, és minden alkalommal a probléma okát firtattam, de az orvosok egytől-egyig azt mondták, hogy ennek nincsen oka, egyszerűen genetikailag ilyen. Az egyiküknek megmutattam azt a kinövést, melyről később kiderült, hogy daganat volt. Ő azt mondta, hogy azért ő nem fogja megműteni a kutyát, hogy ezt levegye. Kétségbe voltunk esve egy idő után, hiszen a kinövés egyre nagyobb volt, és sajnos a kutya már el is érte azt. Ekkor döntöttünk úgy, hogy másik orvoshoz fordulunk, aki leszedte neki a daganatot, és fel is háborodott, hogy az előző orvos hogyhogy nem ismerte fel, hogy komoly gond van, bár állította, hogy abban igaza volt a másiknak is, hogy ez genetikai a kutyánál, és nem az én hibám. Amikor ez történt, az összes szemölcsöt eltávolították róla, így szerencsére egy fél évig nyugtunk volt, de később megint előbukkant egy-egy, és egyre szaporodtak.
A tanulság az, hogy sajnos vannak olyan fajták, akiknél ez genetikai okokból fakad, és mielőtt megvennénk a kiskutyát érdemes tájékozódni a lehetséges betegségekről, hiszen nem is gondol bele az ember, hogy milyen undorító és szomorú egyszerre, amikor a kutyánk ilyentől szenved. Magam részéről egyszerre sajnáltam szegényt, másrészt viszont például az a daganat végső stádiumában gyomorforgató volt, ahogy az itt-ott kifakadó pattanások is. Ha elölről kezdeném, gondosan ügyelnék arra, hogy a kutyám egészségére ilyen szempontból is odafigyeljek.

No Comments

Post a Comment