A téligumi önmagában nem elég – így készítsd fel a télre autódat 6 lépésben!

teligumi3A közhiedelemben nagy általánosságban az él, hogy a tél beköszöntésével, vagy az őszi időszak végén bőven elegendő, ha járművükön lecseréljük az abroncsokat, azzal ugyanis a saját- és autónk biztonsága maximálisan garantált. Ez azonban ebben a formában tévedésnek tekinthető, a téligumi ugyanis önmagában nem elég – hívja fel a figyelmet minderre a gumiwebshop.hu. Noha tény és való, hogy egy az évszakhoz illő abroncs felszerelése a legalapvetőbb teendő a tél első jeleinek felbukkanásakor, ugyanakkor egy sor olyan teendőnk is van, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy az autóval megfelelő biztonságban közlekedhessünk, és neki se árthassunk.

  1. Fagyállót a szélvédőmosóba!

Míg a téligumi arról gondoskodik, hogy az autó megfelelő minőségben tapadhasson az úthoz a leghidegebb időszakokban is, addig a ködös, párás és gyakran nem túl optimális kilátás normalizálását a szélvédő látja el, méghozzá olyan kiegészítők társaságában, mint a szélvédőmosó vagy az ablaktörlő. Ha közelegnek az első fagyok, mindig ügyeljünk arra, hogy ablakmosó folyadéktartályunkban fagyálló hűtőfolyadék legyen töltve, ami ellenáll a legnagyobb hidegnek is, hiszen ha belefagy a tartályba és a rendszerbe, azzal óriási károkat idézhet elő autónkban. Fontos ellenőrizni ezen túlmenően az ablaktörlő lapátokat is, amennyiben ugyanis sávosan töröl vagy kopott a gumija, akkor az bizonyára csereéretté vált, és mivel a téli időszakban nagyobb erőhatásnak vannak kitéve, ezt szélvédőnk épségének érdekében ne is halogassuk sokáig.

  1. Fagyállót a hűtőredszerbe!

Nem csak a szélvédőmosóba fagyott folyadék tud nagy károkat okozni egy autóban, sőt mi több, a hűtőfolyadék fagyása sokkal komolyabb problémákat idézhet elő. A motor rendszerében megkristályosodó víz ugyanis könnyedén visszafordíthatatlan károkat idézhet elő a rendszerben, ami akár olyan súlyos is lehet, hogy az egész motort eldobhatjuk az autóból. Fontos tehát vagy nyáron is fagyálló hűtőfolyadékot alkalmazni autónknál, vagy a hidegebb idő előtt lecserélni, esetleg felönteni megfelelő hidegtűrő változattal.

  1. Válasszunk megfelelő motorolajt!

A téli időszakkal érkező hidegek a magas viszkozitású motorolajt megkocsonyásítják, de mindenképpen olyan állagúvá teszik, hogy az kis túlzással ellehetetleníti az autó biztonságos használatát. Az olaj ugyanis ilyen formájában nem tud majd megfelelő kenés biztosítani a kopó alkatrészeknek, és ha fém csiszolódik a fémen, az már rövid távon sem jelent túl sok jót a motorra nézve.

  1. Ellenőrizzük akkumulátorunkat!

A téli időszak a leginkább általában autónk akkumulátorát viseli meg, hiszen a hideg könnyebben lemeríti a cellákat. Ha még a régi, gondozást igénylő akkumulátor van az autónkba, akkor ellenőrizzük, hogy megfelelő töltésszint legyen benne, hiszen csak így garantál elegendő mennyiségű töltést a legnagyobb hidegben is. Nyilván egy régi akkumulátor még ekkor is könnyedén lemerülhet, de sokkal kisebb eséllyel. Egy megfelelően gondozott, esetleg gondozásmentes akkumulátornak jó állapotban -50 Celsius fokos hőmérsékletet is el kell tudnia viselni. Legalábbis papíron!

  1. A téligumi azért a legfontosabb!

Bár az autó és saját biztonságunk miatt a fenti kritériumok is nagyon fontosak voltak, azért a leglényegesebb mindközül mégis az, hogy megfelelő minőségű és állapotú téligumikat szereljünk fel járművünkre. Ha a hőmérséklet odakint 7 Celsius fok alá csökkent, ne habozzunk azonnal cserélni, hiszen egy nyári abroncs ilyenkor már nem képes olyan tapadást biztosítani, ami kielégítő lenne.

 

No Comments

Post a Comment