hinta

Hinta: játszótéri elem, amit idősek és fiatalok egyaránt szeretnek

Nem sokan tudják, de a hinta az egyik legrégebbi játszótéri elem, melyet a mai napig is rendületlen rajongás övez a fiatalabb és az idősebb korosztályok képviselői által is. Sok romantikus regényben, filmben láthatunk hintázós jeleneteket, ahogy korunk egyik népszerű utazási központja, Bali is hemzseg a nagy fészek alakú hintáktól.

Az emberek természetükből fakadóan vágynak a magasba – kevés olyan embert ismerek, aki ne szeretett volna gyerekként magasabb lenni: felmászni fák tetejére, felkapaszkodni a szüleik karjába vagy magasra jutni a hinta által. Szinte mindegyik gyerek szeretne magasban lenni.

Egyik kedvenc versem, a Szabó Lőrinc által írt Lóci óriás lesz című költemény, melyben az író egy olyan szituációt beszél el, melyben letelepedett a földre kisfiával játszani. A kis Lóci ugyanis folyamatosan rosszalkodott: hol a könyvespolcra kapaszkodott fel, hol másmilyen magaslati tárgyakra kereste a feljutási lehetőséget. A költemény elbeszélője végül aztán úgy dönt, hogy közös játékkal vet véget a rosszalkodásnak. A játék elcsendesedtével a felnőtt körbenézett a szobában, onnan lentről, a gyerek mellől, s rácsodálkozott, hogy minden milyen nagy és hogy milyen rossz lehet ez a kiszolgáltatottság, így mikor Lóci újra rombolni kezd büntetés helyett a magasba emeli őt az apja, hogy ő is óriás legyen.

A fenti történet ugyan nem rejt magában túl sok tanulságot, csak pusztán kedves és aranyos, ezen túl pedig azt is megmutatja, hogy valóban vágyik az emberek jelentős része, akár felnőtt korban is a magaslati levegőre, szeretünk játszani, ezért a hinta eszköze nem nőhető ki kor alapján.

No Comments

Post a Comment