A belga Bpostnak nem kell a Román Posta

Nem kell a Bpost vállalatnak a Román Posta, miután a megszabott határidőig a belga vállalat nem nyújtott be kötelező érvényű ajánlatot a román állami vállalat többségi részvénycsomagjának megvásárlására – derült ki kedden a bukaresti távközlési minisztérium közleményéből.

A belga vállalat keddig nyújthatta volna be a kötelező érvényű ajánlatot, miután a román távközlési minisztérium február elején fogadta el a nem kötelező érvényű ajánlatát, és kezdődtek el a felek között a tárgyalások az 51 százalékos többségi részvénycsomag eladásáról.
Ez sorozatban a második sikertelen privatizációs kísérlet, miután a román hatóságok 2013-ban is megpróbálták értékesíteni a többségi részvénypakettet, de akkor érdeklődő hiánya miatt hiúsult meg a magánosítás.
Az elmúlt másfél évben a Román Posta több állami szerződést nyert meg, a költségeket is csökkentette, így a tavalyi évet 5 millió euró nyereséggel zárta öt éves veszteséges működés után. Az idei első hét hónapban a cég adózás utáni nyeresége 18,3 millió lej (4,13 millió euró) volt, árbevétele elérte a 655 millió lejt (147 millió euró), de csak 1,6 millió lej (361 ezer euró) nyers profitra számítanak az idei naptári évben, ami 95,7 százalékkal kisebb a tavalyinál.
Az állami vállalatot 75 százalékban a román távközlési minisztérium birtokolja, a többi 25 százalék a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok tulajdonosainak kárpótlására létrehozott Proprietatea pénzügyi alapé.

 

No Comments

Post a Comment