10 buta kérdés a téli gumiról

teligumi1A biztonságos közlekedés és a gépjármű optimális teljesítménye érdekében nélkülözhetetlen, hogy a hét fok alatti hőmérséklet közeledtével gondoskodjunk a téli gumi cseréjéről. Bár még messze az az idő, amikor a hőmérő higanyszála tartósan is hét fok alá süllyed, de érdemes időben gondoskodni a megfelelő téli gumi beszerzéséről és annak felszereléséről, így elkerülhetjük a minden évben szokásos rohamot az évszakváltáskor.

Sajnos még mindig sokan vannak, akik úgy vélik, hogy a nyári gumi is ideális a havas, jeges útviszonyok közötti közlekedésre, ám az esetek többségében ilyenkor az autó az árokban köt ki. Ne feledkezzen meg a gumicseréről, hiszen ezzel saját biztonsága érdekében sokat tehet!

Nézzük most a Téligumit szakembereinek gyűjtésében azokat a leggyakrabban feltett kérdéseket, amelyek a téli gumi használatával, szükségességével kapcsolatban sokszor felmerülnek!

  1. Mikortól kell téli gumi?

A hét fokos hőmérséklet közeledtével rendszeresen felhívják a szakemberek figyelmünket az abroncs cseréjére. Nem véletlen, hiszen ha az átlaghőmérséklet ez alá csökken, akkor a nyári gumi anyaga megkeményedik, és ezáltal az abroncs jelentősen veszít tapadásából.

  1. Miben különbözik a téli gumi a nyáritól?

A megváltozott időjárási körülmények a késő őszi hónapoktól a tavaszi időszakik jelentősen megnehezítik az abroncsok feladatát. Nem csak a hidegnek, de a hó, a jég, a latyak és a nedvesség jelentette kihívásoknak is meg kell felelniük. A megfelelő tapadáson túl az aquaplaning ellenállás, továbbá a vízelvezetés is szükségesek. Mindezt a téli gumi felületi kialakítása és anyagösszetétele együttesen valósítja meg. A nyári gumihoz képest megnövelt szilika alapanyag található a téli abroncs anyagában, felülete pedig erősen tagolt, a kapaszkodásról számos lamella gondoskodik.

  1. Téli gumival nyáron?

Mielőtt arra gondolna, hogy a téli időszak elmúltával nyáron is a téli abronccsal közlekedik majd, és megspórolja a csere költségeit, érdemes tisztában lennie azzal, hogy ezzel többet árt, mint használ. A lágy gumikeverék a forró aszfalton rendkívül gyorsan kopik, így a következő szezont akár egy új szett beszerzésével is kezdheti majd. Nem véletlen javasolják a szakemberek a téli abroncsot hét fok alatt, ugyanis nyáron sokkal többet fogyaszt az, sőt, zajosabb is.

  1. Mi az az aquaplaning?

Az esős időszakban az egyik legnagyobb kockázati tényező az utakon a nedvesség. Ha nem megfelelő abronccsal gurulunk az utakra, akkor bizony ezzel akár balesetveszélyes szituációt is teremthetünk. A gumi nagy sebességnél elveszíti kapcsolatát az úttesttel, megszűnik a kívánt tapadás, és létrejön a „vízenfutás” jelenség. Ilyenkor elveszíthetjük irányításunkat az autó felett, fontos tehát, hogy a megfelelő felületi kialakítással rendelkező abroncs választásával megelőzzük az ilyen helyzeteket. Érdemes tudni, hogy kopott gumi esetében már akár 80 km/h esetében is számolhatunk az aquaplaning jelenséggel.

  1. Milyen guminyomás kell télen?

Sokat hallani arról, hogy a guminyomásra ajánlott rendszeresen figyelni. Igaz ez a tárolásra, de természetesen a használat idejére is. Persze nem mindegy milyen nyomás uralkodik a gumiban, ez ugyanis a kopásra és a fogyasztásra is hatással lehet. Fontos, hogy a gépjármű gyártójának utasításait betartsuk, télen pedig javasolt 0,2 barral magasabb nyomást választani.

  1. Hogyan tárolandó a téli abroncs?

A szezon zártával érdemes alaposan letisztítani az abroncsokat, gumiápolóval lekenni, majd napsütéstől, fűtéstől, nedvességtől és vegyi anyagoktól elzárt helyen tárolni azokat. A felnin hagyott abroncsokat egymásra helyezve raktározhatjuk, a leszerelteket egymás mellett, függőlegesen elhelyezve.

  1. Mi történik, ha nem cserélem le a téli gumit?

Amennyiben hét fok fölött is a téli verzióval gurulunk az utakra, úgy nem csak az idő előtt kopást kockáztatjuk, hanem a közlekedés biztonságát is. A lágy gumik nem tudnak megfelelően alkalmazkodni a forró aszfalt kívánta követelményekhez, ráadásul sokat fogyasztanak, zajosak, és persze a közlekedés biztonságára is rányomják bélyegüket.

  1. Mekkora kopásig használható?

Annak érdekében, hogy a téli gumi megfelelően tapadjon, fontos odafigyelni a profilmélység alakulására. Ehhez a legtöbb abroncson kifejezetten ezt segítő jelzések is megtalálhatóak, de érdemes tudnia, hogy amint a kopás eléri a 4 mm-t, a csere azonnal szükséges!

  1. Használtat vagy újat?

Ha biztosra szeretnénk menni, akkor érdemes az új szettek között nézelődni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy használt téli gumik között ne lehetne megfelelőt találni, de célszerű nagyon körültekintőnek lenni mind a forrást, mind a felületi jellemzőket illetően.

  1. Bízzak a gumitesztekben?

Gyakran hallani olyan autógumi tesztekről, mint például a nagy névvel rendelkező ADAC. Érdemes az aktuális információkat ismerni, hiszen így szélesebb körben képet kaphatunk arról, hogy mely márkák milyen területen teljesítenek jól, s melyeket érdemesebb inkább elkerülni.

További hasznos tanácsot a teligumit.hu téligumis szakértőitől is kérhet, online vagy telefonon is, ahol most Continental téligumit is olcsóbban tud megvásárolni.

No Comments

Post a Comment