Mosogatni, vagy nem mosogatni?

Aki valaha lakott barátokkal közösen egy albérletben az tudja, hogy a viták egy jó része az mosatlan edényekkel, tányérokkal és evőeszközökkel kezdődik. Ez nagyrészt úgy néz ki kívülről, hogy az egyik lakótársnál betelik a pohár, elkezdi lehordani társait, akik látszólag semmit nem tudnak a felhalmozódott eszközökről, sőt többen merik állítani, hogy életükben először látják azt a bizonyos mondjuk tányért.Végül az áldozat szerepét valaki bevállalva, néhány nap múlva elmosogatja a szennyeskupacot.
Az ilyen élmények miatt sokszor megfordult már a fejemben, hogy mekkora segítség lenne egy mosogatógép. Amikor ez a tényleg óriási segítséget nyújtó eszköz először felütötte a fejét a háztartási gépek széles választéka között, még luxuscikknek számított. Kezdeti népszerűtlenségéhez természetesen az is hozzájárulhatott, hogy sok háztartásban nehéz volt megszokni, hogy az eddig az anyai szerepkör alaptevékenységei között elhelyezkedő mosogatás hirtelen kicsúszik a szeretett mama mindennapjaiból. Marad a be- és kipakolás, hogyha pedig nagyon koszos a tányér, akkor előtte egy gyors öblítés. Ehhez képest ma már a legnagyobb bútoráruházakban olyan konyhabútorokkal találkozhatunk, amikhez beépítve jár a mosogatógép.
Olcsó mulatságnak még mindig nem nevezhető, de valóban legalább akkora segítség lehet, mintha nem kézzel mosnánk ki szennyes ruháinkat, hanem mosógépben. Nem beszélve arról, hogy mosogatni majdnem minden nap kell.
Költségkülönbség természetesen a hagyományos módszerhez képest az áramköltség, viszont cserébe nem használódik el mosogatószivacs, és a konyhában is kevesebb időt kell töltenünk. Érdekesség, hogy egy 2014-es felmérés szerint ezzel a modern módszerrel éves szinten mintegy 77 óra munkát spórolunk meg magunknak.
A kezdeti időszakhoz képest a családok jelentős részénél ma már találkozunk mosogatógéppel, így ez a tárgy is beépült az általánosan használt háztartási gépek széles spektrumába.

No Comments

Post a Comment