Mitől okos az okostévé és szükségünk van-e rá?

Az okoseszközöket aligha az eszük miatt szeretjük – az „okosságuk” az internetre való képességüket jelenti, illetve azt, hogy ötvözik magukban a hagyományos eszközt a számítógépek tulajdonságaival.

Egy okostelefont a hagyományos mobiltól leginkább az különböztet meg, hogy elsősorban online tevékenységekre alkalmas – emailezésre, chatelésre, böngészésre, online tartalmak fogyasztására. Meg persze játékra és akár tévénézésre is.

Az okostévék térhódítása

Okostelefon és okostelevízió egyaránt évek óta létezik. A mobilokkal majdnem egy időben kerültek piacra, habár a terjedésük sokkal lassabb. Ennek több oka is van, mint például az árcédulájuk vagy az, hogy nem nyújtottak annyival többet a „hagyományos” televíziókhoz képest, hogy megérje váltani rájuk.

Azonban ahogy az árak közelítenek egymáshoz és az okostévék mind újabb funkciókat kínálnak, egyre többen váltanak. De vajon kihasználjuk-e a valóban nagyon jó és hasznos funkcióikat? Bosszúságot, vagy inkább örömet okoznak a beépített alkalmazások?

Egy biztos, az okostévék tudástárának kiaknázásához szükség van megfelelő tartalmakra is. A legnagyobb szolgáltatók, mint amilyen az Invitel is, felkészültek a legújabb televíziós technológiák kiszolgálására (lásd: https://www.invitel.hu/lakossagi/televizio/technologiak).

Okos a tévém, mire használjam?

A kérdés pont olyan, mint az első okostelefonok esetében. Biztosan lesznek még emberek szép számmal, akik évek múlva is azt mondják majd, hogy a tévé tévézésre való. Közben elmegy mellettük az élet, mert egyre inkább a televízió fogja átvenni az otthoni online tartalomfogyasztás eszközét.

Ki akar tableten nézni online sorozatot, ha egy 120 centis OLED-televízió is rendelkezésre áll? Ami még HD felbontásra is képes.

De ugyanígy képes böngészésre, vagy internetes játékokra is alkalmas, habár egy okostelevízió sajnos meg sem közelíti egy olcsóbb konzol képességeit sem, nem hogy egy asztali gépét. Viszont más, online tartalmak is elérhetőek, mint például videók, zenék, dokumentumok, közösségi oldalak.

A gyárilag mellékelt távirányítóval történő írás lassú és fáradságos művelet, érdemesebb egy vezeték nélküli billentyűzetet beszerezni. Feltéve, ha nem választjuk inkább a hangvezérlést, mert akkor elég csak szóban instruálni a készüléket, hogy mit is akarunk pontosan.

Az okostévé beépített funkciói

Az egyik leghasznosabb beépített segítség a „sport üzemmód”, amit nem csak a sportrajongók tudnak kihasználni. Lényegében klasszikus vizuális beállításokról van szó: a fényerőt, a színeket, a kontrasztot, sőt drágább okostévék esetében még a képfrissítés gyakoriságát is a közvetítés jellegéhez igazítja. A hangok terén ugyancsak elég részletgazdagok szoktak lenni a beállítási lehetőségek.

Vagy ha éppen mozifilmet akarunk nézni, ahhoz is hozzá tudja igazítani a vizuális beállításokat, fokozva a mozis élményt – ami a közhiedelemmel ellentétben nem a tűéles képeket jelenti, hanem az alig észrevehető, ám annál természetesebb „elmosódást”. Többek között a valóban éles képek miatt nem tűnnek filmszerűnek a kereskedelmi csatornák közkedvelt esti tévésorozatai.

No Comments

Post a Comment